Dunpleister

De meeste mensen willen tegenwoordig dat de wanden van hun nieuwbouwwoning er super strak en glad uitzien. Dat willen ze het liefst zo snel mogelijk voor elkaar hebben en het liefst ook nog voor een zacht prijsje. Gelukkig kan dat gewoon, wanneer je net als veel anderen, kiest voor dunpleister bij stukadoor64.nl. Een supersnelle, ultra strakke manier van nieuwbouw stucen, die sneller en goedkoper is dan het traditionele stucwerk. Binnen no time geniet jij van gladde, witte wanden en plafonds!

Wat is dunpleister?

De naam verklapt het eigenlijk al. Dunpleister, of dunpleisteren, is een manier van stucen waarbij er een dun laagje pleisterwerk aangebracht wordt. De dunpleister wordt verspoten met behulp van een airless wormpomp, hierdoor is de benaming spuitpleister ook op zijn plaats. In vergelijking met traditioneel stucwerk waarbij een dikte van 6mm als vrij normaal gezien wordt, is dunpleister met een dikte van 0-2 millimeter dus flinterdun te noemen. Dankzij het hoge concentraat hecht- en bindmiddelen hecht dunpleister perfect aan een behangklare wand. Voorstrijken met een primer is dus niet nodig waardoor er uiteraard tijd en kosten bespaart worden. Een van de hoofdbestanddelen is kunstharsdispersie, dit is een kunstmatig vervaardigde hars die je bijvoorbeeld ook terugziet in muurverven. Dunpleisters komen dan ook uit dezelfde fabrieken als waar latex verf vandaan komt. 

Spuitpleister of dunpleister?

De benamingen spuitpleister of dunpleister worden veelal door elkaar gebruikt. Dunpleister is een spuitpleister en een spuitpleister kan een dunpleister zijn net zoals spackspuitwerk dit ook kan zijn. Zelfs een gipssoort als bijvoorbeeld Knauf MP75 of Gyproc LP Excellent wat nog met water aangelengd moet worden kan door voor ‘spuitpleister. Een spuitpleister wordt altijd machinaal aangebracht met een voor dat product geschikte machine. Voor gips gebeurt dit met een totaal andere machine dan voor dunpleister. Snap jij het nog? Klopt, voor een leek wordt het er zo niet makkelijker op daar zijn we ons van bewust. Onthoudt dat de term spuitpleister meer een verzamelnaam is voor verspuitbare pleisters, een soort overkoepelende term. Een dunpleister is meer een product op zich. Een dunpleister wordt in de meeste gevallen met een spuitmachine aangebracht maar handmatig dunpleisteren is ook mogelijk. 

Kalkpleister of dunpleister?

Sommige mensen verwarren dunpleister met kalkpleister. Zij denken dat dunpleister daarom snel zal afbladderen of scheuren. Daar klopt gelukkig niks van, want bij het produceren van dunpleister komt geen kalk aan te pas, het is een kalkvrije egalisatiepleister. Overigens is kalk überhaupt iets uit het verleden voor binnen stucwerk. Je komt het enkel nog tegen in kalkverf en het komt nog in producten terug wat gebruikt wordt tijdens het stucen van buitengevels, bijvoorbeeld bij producten van het Franse Parex Lanko. Dunpleister wordt in de regel enkel toegepast op behangklare muren in nieuwbouwwoningen. 

Dunpleister in nieuwbouw

Dunpleister en nieuwbouw zijn een perfecte match. De muren in een nieuwbouwwoning zijn immers gloednieuw en daardoor lekker recht, vlak en nog gevrijwaard van viezigheid. Mede hierdoor is het dan ook helemaal niet nodig om met dikke lagen gipswerk aan de slag te gaan om het glad te stucen. Een stukadoor heeft binnen een mum van tijd alle muren voorzien van een dunne pleisterlaag die zorgt voor dat strakke en gladde effect op je wanden en plafonds. Vaak is een nieuwbouwwoning binnen enkele dagen van onder tot boven glad gestuct met dunpleister. Omdat de pleisterlaag zo dun is droogt deze ook nog eens super snel.  Daardoor kan de schilder (of stukadoor) de wanden ook vaak al een dag na het pleisteren wit schilderen, of kun jij zelf aan de slag als je er een mooi kleurtje op wilt sauzen. Dunpleister spuiten kan met diverse soorten van verschillende merken. Een merk dat veel gebruikt wordt door zowel vakmensen als doe-het-zelvers is Gyproc of Knauf dunpleister. 

Dunpleister of renovlies?

Net nadat je de keuze hebt gemaakt voor het type glad stucwerk doemt er ineens een volgend dilemma op. Er komt je namelijk iets nieuws ten gehore genaamd renovlies. Kan je nou het beste kiezen voor dunpleister of renovlies? Tja, hier zijn de meningen over verdeeld. Wil je het strakste resultaat dan kan je het beste kiezen voor dunpleister. Wil je procentueel gezien iets minder kans op scheuren (dit is in werkelijkheid te verwaarlozen, mits de stukadoor zijn werk goed heeft uitgevoerd) dan is het stucbehang renovlies een goede keuze. Indien beide goed en kwalitatief zijn uitgevoerd bestaat er geen goede of slechte keuze tussen dunpleister of renovlies. Beide wandafwerkingen dienen in grote lijnen hetzelfde doel, het leveren van strakke nieuwbouw muren. Kies vooral voor een verwerker die echt specialist is in een van de afwerkingen, dan komt het altijd goed!

Dunpleister of stuc?

Moet je nou voor dunpleister of stuc kiezen? Dit kan per situatie weer anders zijn. Bij een renovatiewoning kies je per definitie altijd voor traditionele stuc. Voor een nieuwbouwwoning kan het een combinatie van beide zijn. Dunpleister voor de wanden die behangklaar zijn en traditionele stuc voor het glad maken van de plafonds. Er bestaan zelfs bedrijven waarbij het dunpleisteren van nieuwbouw plafonds tot de specialiteiten behoort. Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat deze handeling maar door weinig stukadoorsbedrijven echt beheerst wordt. Kijk dus uit wanneer een bedrijf zegt deze handeling voor het plafond uit te voeren. Kies uitsluitend voor een professionele partij.

Alle 6 mega voordelen van dunpleister!

Inmiddels ben je al flink wat wijzer met betrekking tot het product dunpleister. Je weet dat het de populairste manier van wanden glad stucen in de nieuwbouw is. We durven zelfs te zeggen dat deze nieuwe disruptieve wijze van stucen inmiddels de norm aan het worden is voor de afwerking van behangklare nieuwbouw wanden. Voor het gemak en de duidelijkheid vatten we alle belangrijkste voordelen van dunpleister nog even samen.

1. Goedkoop

Stucen met dunpleister is goedkoper dan traditioneel stucen. Dat komt doordat het proces minder lang duurt. Door de moderne airless spuittechniek brengen we het heel snel aan. Dat kost ons minder tijd en is voor jou voordeliger.

2. Sterke muur

Doordat wij maar een dunne laag stucwerk aanbrengen, blijft de sterkte van de muur behouden. Het beton onder de dunpleister is namelijk een stuk sterker dan het stucwerk. Hoe dunner de stuclaag, hoe sterker de muur is. Zo kunnen jouw muren tegen een stootje.

3. Strakke uitstraling

Met dunpleister krijg je het strakste eindresultaat zonder naden zoals bij renovlies. Na het aanbrengen verf je de muur eenvoudig in de door jou gekozen kleur, maar laten schilderen via stukadoor64.nl is ook een optie. 

4. Snelheid

Dunpleister droogt veel sneller dan traditioneel stucwerk. Waar je bij traditioneel stucwerk tot wel tien dagen moet wachten, ben je bij dunpleister in twee dagen klaar. Het aanbrengen duurt dus veel minder lang. Daardoor kun je sneller schilderen, sneller de vloer leggen, sneller de keuken plaatsen, kortom; sneller wonen!

5. Geen nieuwe hoekprofielen nodig

De hoekprofielen die al aanwezig zijn vanuit de bouw worden als basis gebruikt bij het aanbrengen van de dunpleister. Hierdoor is het plaatsen van nieuwe stucprofielen niet nodig. Al komt het soms voor dat er bij raamkanten geen hoekprofielen zijn aangebracht. Dit kan voor het dunpleisteren alsnog gedaan worden.

6. Flexibele planning

Dunpleister geeft meer mogelijkheden voor een flexibele planning. Er wordt schoner gewerkt en er komt geen water aan te pas, mede daardoor geeft het minder rommel dan traditioneel stucwerk. Hierdoor hoeven de werkzaamheden niet als eerste uitgevoerd te worden. Je kunt het ook prima aanbrengen als de keuken of vloer al geplaatst is. Uiteraard is iets meer afplakken dan wel aan de orde.

Waarom kiest niet iedereen voor dunpleister?

Met al deze voordelen lijkt het heel logisch om voor dunpleister te kiezen. Het is goedkoper, sneller en minder arbeidsintensief dan traditioneel stucwerk. En je krijgt ook nog eens hetzelfde resultaat. Hoe is het mogelijk dat mensen niet voor deze vorm van stuken kiezen?

Onbekendheid

Traditioneel stucwerk is heel bekend en bestaat al heel lang. Dunpleister is minder bekend onder het grote publiek. Hierdoor zijn veel mensen niet goed geïnformeerd over de mogelijkheden ervan. Het bestaat ook pas sinds tien jaar binnen de particuliere sector.

Beperkt dienstenaanbod

Dunpleister wordt (nog) niet door iedere stukadoor aangeboden. Veel stukadoors voeren alleen traditioneel stucwerk uit. Sommige traditionele stukadoors staan niet open voor vernieuwing, maar er is ook nog veel onbekendheid over deze werkwijze. Ook zijn er investeringen nodig om de machines voor dunpleisterwerk aan te schaffen. Niet iedere stukadoor heeft die mogelijkheid.

Bewust kiezen voor traditioneel stucwerk

Natuurlijk komt het soms voor dat mensen bewust voor traditioneel stucwerk kiezen. Deze mensen zijn vaak bang dat de wanden toch niet helemaal strak worden met dunpleister. Met traditioneel stucwerk gaan zij voor zekerheid.

Ongeschikte ondergrond

Soms worden nieuwbouw wanden niet behangklaar opgeleverd, maar als kale wanden. Deze zijn ongeschikt voor dunpleister en moeten eerst voorzien worden van traditioneel stucwerk of een andere afwerklaag. Ook muren van renovatiewoningen zijn ongeschikt voor dunpleister. Wij willen kwaliteit leveren en brengen het daarom alleen aan op behangklare wanden in nieuwbouwwoningen. Voor alle andere wanden adviseren we om te kiezen voor traditioneel stucwerk.

Dunpleister aanbrengen

Of je nou een stukadoor zoekt via stukadoor64.nl of zelf aan de slag gaat. Het is handig om te weten welke stappen er komen kijken bij het dunpleister spuiten. Hoewel sommige mensen uiteraard prima in staat zijn om zelf dunpleister aan te brengen, is het toch een vak apart, dat je niet zomaar onder de knie hebt en dat behoorlijk wat oefening vergt om perfect te doen. Nog even los gezien van de benodigde machines en gereedschappen die bij de gemiddelde doe-het-zelver uiteraard ontbreken. Als je perfect gladde wanden wilt, is het daarom toch raadzaam om het aan een dunpleister expert over te laten. Toch kan het interessant zijn hoe de werkzaamheden in z’n werk gaan. Dat lees je in de volgende stappen;

1. Voorbereiden voor het dunpleisteren

Een goede voorbereiding is het halve werk. Start met het aanbrengen van wapeningsgaas op delen die op voorhand al bekend staan als scheurgevoelig en smeer ze af met een hechtpleister. Denk hierbij aan PUR randen rondom binnenwanden of hoeken rondom ramen. Check in deze fase ook of er nog hoek- of stucprofielen benodigd zijn en breng aan waar nodig.

2. Afplakken voor het dunpleisteren

Voordat er begonnen kan worden met dunpleister spuiten wordt er gestart met afplakken. Het is zaak om schakelmateriaal, kozijnen en trappen even af te plakken zodat er geen dunpleister op terechtkomt.

3. Pleister spuiten!

Klaar voor de eerste laag! Dun pleister spuiten gebeurt met een airless dunpleister machine. Omdat de eerste laag direct handmatig glad gemaakt moet worden met een spackmes werk je wand voor wand. Als de eerste laag er strak op zit moet hij even drogen en uitharden voor je de tweede laag dunpleister aanbrengen kunt.

4. Droogtijd dunpleister

Als alle lagen erop zitten is het tijd om te wachten. Nu moet het dunpleister goed drogen. Zet ramen op een kiertje, warm het huis langzaam een beetje op en plaats waar nodig ventilatoren om de luchtcirculatie op gang te houden. Op deze manier zal het vocht sneller worden afgevoerd. Hou rekening met zo’n 6 tot 24 uur voor je naar de volgende stap kunt.

5. Pleisterwerk schuren

Alles goed droog en uitgehard? Dan schuur je voor dat perfecte gladde resultaat de nog zichtbare vegen en aanzetten van het spackmes glad met een langnek schuurmachine gecombineerd met stofzuiger. Een goede stofafzuiging is essentieel om geen onthechtingsproblemen bij het schilderen te ervaren.

6. Pleisterwerk schilderen

Nu kan er begonnen worden met schilderen. Voordat er gestart wordt met schilderen is het belangrijk dat de oppervlakken worden nagelopen op de laatste oneffenheden. Inwendige hoeken van het stucwerk worden van kit voorzien. Na het schilderwerk aanbrengen kan de afplaktape verwijderd worden en voilá! 

Dunpleister kosten

Voor je de keuze voor dunpleister kunt maken wil je natuurlijk weten waar je bij dunpleister aan moet denken qua kosten. Je weet inmiddels dat je met dunpleister goedkoper uit bent dan met traditioneel stucwerk, maar je wilt graag weten wat je uiteindelijk kwijt bent.

Dunpleister prijs per m2

Er is geen vaste prijs per m2 voor dunpleister. Het aanbrengen van dunpleister wordt door diverse serieuze stukadoorsbedrijven maar ook veel beunhazen aangeboden en iedereen bepaalt zijn of haar eigen prijs. Enkel afgaan op de prijs per m2 is ook niet altijd verstandig. Om de juiste prijs per m2 voor jouw project te kunnen bepalen is het belangrijk om eerst jezelf af te vragen waar je allemaal waarde aan hecht. Wil je een super kwaliteit product, perfecte communicatie en een uitmuntende dienstverlening is het niet realistisch om voor een dubbeltje op de eerste rij te zitten. Bij stukadoor64.nl hanteren wij praktisch de scherpste prijzen uit de markt. Mogelijk kan er dus verschil zitten in het product of de dienstverlening ten opzichte van de meer premium geprijsde concullega’s. Daarentegen zijn wij vast ook niet de allergoedkoopste aanbieder, dat willen we ook niet zijn. De dunpleister prijs per m2 heeft zijn grenzen in een race naar de bodem.

Dunpleister offerte

Om exact te weten welk bedrag er straks op jouw factuur staat kun je het beste vrijblijvend een dunpleister offerte bij stukadoor64.nl opvragen. Met slechts een aantal vragen zonder zelf een berekening te hoeven uitvoeren heb jij al een goede indicatie, maar wij rekenen het graag nog eens precies na, zodat je zekerheid hebt en een goede keuze kunt maken die past bij jouw budget. 

Wil jij dunpleister voor jouw nieuwbouwwoning? Start direct de offerte tool en heb een richtprijs binnen 1 minuut. En dat zonder contact te hebben gehad!